X-10 WORKSHOP

For Founders & Business Owners

Jual Saham Pada HargaUSD$ 500 Juta?

Satu masa dulu di penghujung tahun 2015, sedang saya ternganga sambil tension sebab bisnes saya dah tak berkembang dan macam2 excuse saya bagi pada diri, contoh, “client tak nak belanja lah”, “GST buat bisnes kucar-kacir lah”, tiba2 saya terdengar satu berita yg kawan saya, Patrick Grove (Catcha) dah “exit” bisnes dia, bila dia jual semua pegangan saham dlm bisnes iproperty.com. Siapa yang beli bisnes dia? billionaire dari Australia, Rupert Murdoch (Fox, NewsCorp) dengan harga USD$500 juta

Apalagi, tanpa buang masa, saya talipon si Patrick ni… “Woi brader, 1st of all, congrats! 2nd of all, macamana kau buat benda ni wey?”

Sebenarnya Patrick ialah seorang kawan lama, satu masa dulu dia bekerja di Arthur Andersen Sydney, saya di KPMG Melbourne.  Dia ambik keputusan utk balik ke KL pada tahun 1998, mulakan bisnes Catcha.my dgn beberapa kawan, yg konon2 nya nak buat jadi macam “Yahoo.com” di Asean… tapi malangnya, tahun 2000 ialah satu tahun yg sgt buruk bila segala saham teknologi menjunam… cita2 Patrick pun hancur dan yg ada ialah hutang keliling pingggang… 

Fast Forward. Dia tukar idea, dia mulakan bisnes yg guna internet & teknologi, jadi “iproperty” pun di beranakkan… Sebenarnya, byk pancaroba dia lalui utk dapatkan investor, (74 orang kata “tak mau” tapi dia tak putus asa… hinggalah yg ke 75, kata “YES!” 

Dalam Poket Ada USD$ 100 Juta!

Jadi, satu petang bulan December 2015, Patrick kata kat saya “Come see me, i explain how its done” 

Tanpa buang masa, saya bertemu Patrick Grove di ofis baru beliau, “iflix”. Ye, gila tak gila lah, dia dah mula bisnes baru pulak…  pertama skali saya tanya dia “berapa byk kau dapat sbb jual iproperty? dia kata, pegangan dia 20%, jadi, dalam poket dia bulan tu dia ada USD$100 juta! Terbeliak bjiik mata saya masa tu, pening pun ada! 

Saya cakap, mintak ajar saya camne buat ni… Pertama sekali dia kata, cara buat bisnes zaman sekarang dah berubah.  Kalau nak bisnes kau kembang laju, kau kena ada 3 perkara asas.

3 Perkara Asas Untuk Bisnes Kembang Laju

Pertama, make sure bisnes idea kau “menarik” – kadang2 boleh tiru je – tu sebenarnya dia selalu buat… 

Kedua kau kena ada “Exit Plan”, samada kau nak tutup ke, nak jual ke, atau nak IPO (papan tanda atau stock exchange), butir lanjut dlm program X-10 kami. 

Yg ketiga, kau kena plan utk dapatkan modal secara “exponential” atau “exponential capital growth”, bermula dari founder round, ke angel round, ke VC dan sebagainya… kalau kau tak plan benda ni, confirm bisnes kau akan stuck! 

Masa tu, berdenyut-denyut kepala saya berfikir… 

Jadi saya mula mengkaji bagaimana FashionValet, Grab, Uber, Alibaba, iProperty, iflix, Common Ground boleh berkembang pantas dalam masa yang singkat?

Mula lah journey saya pun pergi belajar… sebenarnya dah beratus-ribu duit saya laburkan utk belajar ilmi bisnes, saya memang tak lokek bila bab2 education macam ni… 

Alhamdullillah, hari ni, struktur bisnes saya seperti mereka juga… yang pasti satu hari nanti, bisnes saya dah saya programkan akan ke papan IPO… koranf tihu tak ipo ni pa? Nampak tak ilmu kita civeer

Soalan Utk Korang:

Nak ke, buat bisnes korang berkembang maju dengan laju?

Nak ke satu hari nanti korang ada berpuluh-puluh cawangan?

Atau mungkin sampai ke serata dunia?

Bagaimana cara nak menarik OPM “Other People’s Money” yg juga cara yg paling berkesan utk “expand” bisnes?

Tak kira lah kalau korang dah lama dlm bisnes atau baru nak mula, X-10 workshop akan bongkarkan satu persatu cara sebenar macamana orang bisnes betul2 kaya raya bila mereka guna teknik ini dalam bisnes sendiri! 

Pernah tak terpikir, berbisnes ni kalau satu hari nanti macamana nak “pass” bisnes korang ke generasi keturunan?  

Ingat, kadang2 anak2 tak minat bisnes mak bapak diorang, jadi boleh ke wariskan “kolam wang” ke anak-cucu secara sah? Ye boleh… dan tak melanggar syariah…  

Bagaimana ye?

Semuanya terbongkardlm X-10 workshop utk Founders & Business Owners

© Copyright 2018 Nazril Idrus. All Rights Reserved

Scroll to Top